C# Dersleri 1: C# Dili Ve Çalışma Ortamı

C# Dersleri 1: C# Dili Ve Çalışma Ortamı

C# dersleri serimizin bu ilk yazısında C# ve çalışma ortamımız olan Visual Studio 2022 IDE üzerine biraz konuşup ardından da ilk kodumuzu yazacağız.

Öncelikle C# dilini biraz açıklayarak başlayalım.

C#; Microsoft tarafından geliştirilen platformlar arası, açık kaynak kodlu, nesne tabanlı programlamayı da destekleyen yüksek seviyeli bir programlama dilidir. C ailesinin (C, C++) bir üyesidir ve benzer yapıda bir syntaxa sahip diyebiliriz. Web geliştirme, masaüstü uygulama geliştirme, mobil uygulama geliştirme, oyun geliştirme, nesnelerin interneti (IoT) gibi sayamadığım birçok alanda çalışmalar yapmamıza olanak tanır.

Aslında tüm bu alanlarda projeler geliştirmek için C# bir aracı konumunda diyebiliriz. Bu alanlarda çalışma yapmamızı sağlayan asıl yapı .NET platformudur. Ancak .NET platformunun da geliştirilmesinde büyük oranda C# kullanılmaktadır.



C#, performans açısından da kullanıcı ve geliştiriciler için oldukça avantajlıdır. Hatta C ve C++'tan sonra en iyi performansı sağlayan dillerden biridir. C ve C++ direkt olarak makine koduna derlendiklerinden C# ve diğer birçok dilden daha hızlıdırlar.

Evet artık biraz daha teknik taraflara geçebiliriz. Öncelikle C#'ı kullanacağımız ortamı hazırlayalım. Ben projelerimi geliştirirken genellikle Visual Studio 2022 IDE'sini kullanıyorum. Bu IDE C# geliştirmek için yazılımcının işini oldukça kolaylaştırmaktadır. Sizler tercihinize göre Visual Studio Code, Adobe Dreamweaver gibi farklı IDE'ler de kullanabilirsiniz. Hatta ilk etapta online compiler bile kullanabilirsiniz.

Visual Studio 2022'nin kurulumu için bu linkten ücretsiz olan community sürümünü indirmek ile başlayalım. Bunu indirdikten sonra açılan pencerede bazı indirmeler yapacaktır. Bu indirmelerden sonra "devam" butonuna bastığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecektir.



Bu pencerede de göreceğiniz üzere bu IDE ile C# dışında da geliştirmeler yapabiliyoruz. Ancak biz C# tarafına bakacağız. Burada ilk etapta kurmamız gereken bazı önemli paketler bulunmakta. Bunlar:

  1. ASP.NET ve web geliştirme
  2. .NET masaüstü geliştirme
  3. Veri depolama ve işleme

Burada önemli bir detay bulunmakta. Muhtemelen bu paketleri kurduğunuzda .NET runtime kurulacaktır ancak her ihtimale karşı kurulmazsa diye "Bağımsız Bileşenler" sekmesinden runtime kurmanız gerekecektir. Kurulum yapacağınız tarihteki kararlı son sürümü kullanmanızı öneririm. Kurulumlar tamamlandığına göre biraz IDE'den bahsedebiliriz.




İlk Olarak Visual Studio 2022'yi çalıştırdığınızda karşınıza böyle bir pencere gelecektir. Burada yeni bir proje açmak için "Create a new project" seçeneğine tıklayacağız. (Diğer seçeneklerden yeri geldiğinde bahsedeceğiz.) Burada ilk etapta gözünüzü korkutacak farklı kavramların olduğu projeler sizi karşılayacaktır :) Biz tabi ki biraz daha basit olan "Console App" ile başlayacağız. İlgili seçeneği seçip "next" demeniz yeterli. Karşınıza çıkacak pencerede projenizin ismini, kaydedileceği konumu ve az sonra bahsedeceğim solution ismini değiştirebilirsiniz. Tüm bunları belirledikten sonra son olarak bizden .NET sürümü ve container ile ilgili ayarlamalarımızı yapacağımız bir pencere bizi karşılayacak. Kurulu .NET sürümünü seçelim ve eğer işaretli ise "Enable container support" seçeneği ve varsa diğer seçeneklerdeki işaretleri kaldıralım. (Bu kısımdan da daha sonraki yazılarda bahsedilecek.) Artık Projemizi oluşturduk ve ilk kodumuzu yazabiliriz.

Oluşturduğumuz bu projeyle birlikte varsayılan olarak "Program.cs" adında bir Class bizi karşılayacaktır. İçerisinde ise

Console.WriteLine("Hello, World!");

kodu bizi karşılayacaktır.

Aynı işlemi, genellikle tercih edilen ve ilerleyen zamanlarda mecburi olarak kullanacağımız farklı bir kullanım da da gösterelim.

using System;

namespace HelloWorld
{
    public class Program
    {
        static void Main()
        {
            Console.WriteLine("Hello, World");
        }
    }
}

burada using ile ilgili kütüphaneyi kullandık.

namespace satırı ise bizim ilgili classın projedeki konumunu belirten, ilgili sınıfları mantıksal olarak gruplamak, iki class arasındaki isim çakışmalarının önüne geçmek gibi amaçlarla kullanılan bir belirteçtir. Bu kısım gözünüzü korkutmasın projeye her yeni bir class eklediğimizde namespace alanı otomatik olarak belirlenir. Aslında Program.cs içerisinde yazacağınız bu kod için namespace belirtecine gerek yok ancak ben size göstermek için kullandım :)

public bizim erişim belirtecimizdir. programdaki her yerden bu class'a erişim sağlanabileceği anlamını taşır. Farklı erişim belirteçleri de vardır. Bunlardan ilerleyen yazılarda bahsedeceğiz.

class Program ile Program adında bir class tanımladık. Class, kendi komutlarını ve bilgilerini saklayan bir yapıdır, bu yapıdan istediğiniz kadar kopya yapıp kullanabilirsiniz.

static void main() bizim statik metodumuzdur. şimdilik çok detaya girmeden programımızın çalışmaya başladığı kısım şeklinde bir tanım yapabiliriz.

Console.WriteLine(), Ekranda değerin gözükmesini sağlayan kod parçasıdır.

Gerekli açıklamaları yaptığımıza göre artık kodu çalıştırabiliriz. Kodu çalıştırmak için klavyede F5 tuşuna ya da üst kısımdaki butona basabiliriz. Derleyici bizim için kodu derleyecek ve program çalışacaktır.

Evet ilk dersimizin sonuna geldik. Bu derste C#'tan ve Visual Studio 2022 kurulumundan bahsederek ilk kodumuzu yazdık. Bir sonraki derste değişkenler ve veri tiplerinden bahsedeceğiz. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler. İlerleyen derslerde görüşmek üzere :)

Bir yorum yapın